Blog 12 oktober 2015

Klagen, hoe onzinnig! Waarom doen we het dan zo vaak?

Geplaatst door Birgit op 12 oktober 2015

Waarom staat de één ‘s-morgens uitgerust en fit op, klaar voor een nieuwe dag? En waarom sleept de ander zich vermoeid en gefrustreerd de dag door?

Heeft de één geluk en de ander pech? Nee, het heeft alles te maken met de mate waarin je regie neemt over je leven.

Veel mensen geloven hun eigen gedachte: “het kan niet anders”. Ze willen wel dat het anders is, maar zien geen mogelijkheden.

Is het waar dat er geen mogelijkheden zijn?

Nee, dat is niet waar. Als je gelooft dat het ECHT niet anders kan, ga je simpelweg niet op zoek naar mogelijkheden.

Maar ... ze zijn er wel!

Je ziet ze alleen niet en daarmee bevestig je je eigen gelijk. Je hebt een nieuwe weg bij voorbaat al afgesloten.

Bijvoorbeeld:

Je komt moe uit je werk en je bent blij dat de werkdag erop zit. Dat wordt weer een avondje bankhangen, want de energie is op. Leuk vind je het niet, maar ... HET KAN NIET ANDERS, want:

  • in deze tijd een nieuwe baan zoeken lukt toch niet
  • dan is er nog risico dat je de proeftijd niet doorkomt
  • om vervolgens op straat te staan en financieel in de problemen te komen.

Nee, dan maar liever blijven hangen in een situatie waarbij je energie verliest en frustratie voelt. De rekeningen moeten tenslotte betaald worden.

Nog steeds denken veel mensen op deze manier. Dit is waarom zovelen vermoeid, gefrustreerd en zonder energie de dag beginnen. Het is de gedachte HET KAN NIET ANDERS, die het gevoel geeft dat je geleefd wordt door de omstandigheden. Je hebt geen regie over je eigen leven.

Wat als er wel meer mogelijk is?

Je hebt tenslotte altijd een keuze. In dit voorbeeld:

  1. Je kunt blijven geloven dat het niet anders kan. Overigens kan je ook dan regie nemen. Je accepteert de situatie en staat iedere ochtend vol energie op omdat je er zelf voor kiest om dit werk te blijven doen. Of dit lang goed gaat, is de vraag.
  2. Je kiest ervoor om de overtuiging “het kan niet anders” los te laten. Je staat open voor nieuwe mogelijkheden. Je kiest ervoor om een leven te creëren waarin je zoveel mogelijk de dingen doet waar jij happy van wordt.

Ik geloof dat als ieder mens voor optie 2 kiest, we een hele andere wereld hebben. Ik beweer zeker niet dat dit de makkelijkste weg is, maar zeker wel een weg waar je veel meer kans op geluk hebt dan wanneer je blijft hangen in iets wat toch al niet goed voelt.

Want stel:

Iedereen gaat vol energie en fluitend de dag in, op weg naar het werk waar hij of zij zich echt happy voelt. Het kan toch niet anders dat dit de onderlinge sfeer en de productiviteit op het werk sterk verbetert, dat je als mens leuker wordt voor jezelf en je omgeving en dat de wereld enorm positief wordt.

Simpelweg, omdat we allemaal zelf verantwoordelijkheid nemen en geen reden meer tot klagen hebben.

Wie denkt daar ook zo over?