Blog 23 juli 2015

De geheime formule om je dromen waar te maken

Geplaatst door Birgit op 23 juli 2015

De geheime formule

Veel mensen zijn ontevreden over hun situatie. Ze klagen dat hun financiële situatie niet toereikend is. Ze vinden dat ze ondergewaardeerd worden door hun werkgever. Ze geloven dat ze te weinig tijd hebben om nog aan zichzelf toe te komen. Ze vinden zichzelf niet goed genoeg, te oud, te jong, te hoog opgeleid, te laag opgeleid, te dun, te dik, et cetera.

In het Engels wordt dit mooi gezegd: “blaming and complaining”. Anderen de schuld geven en klagen over van alles en nog wat.

Verbetert je situatie hierdoor? Ik geloof van niet. Ik geloof zelfs dat het onmogelijk is. Zolang je zelf niets verandert, zal er niets veranderen en blijf je vast zitten in datgene waar je niet tevreden over bent.

 DE FORMULE

 E + R = O

(Event + Response = Outcome)

Het idee achter de formule: iedere uitkomst is het resultaat van hoe je reageert op een gebeurtenis.

Mensen die 100% verantwoordelijkheid nemen, weten dat als ze een andere uitkomst (Outcome) willen, ze hun reactie (Response) op de gebeurtenis (Event) moeten veranderen.

 ALS JE NIET TEVREDEN BENT MET DE SITUATIE, VERANDER DAN JE REACTIE!

Je bent zelf verantwoordelijkheid. Waarom? Je hebt simpelweg geen invloed op anderen en de omstandigheden. Je kunt gaan manipuleren en heel misschien helpt het om op de korte termijn je zin te krijgen, maar wat is de prijs die je ervoor betaalt? Je moet een hele hoop tijd investeren en moeite doen om alles naar je hand te zetten. Hier valt zomaar een eerste winst te behalen. Stop met de buitenwereld veranderen. Focus op wat je zelf kunt doen om je leven te verbeteren.

Mensen die bereid zijn om 100% verantwoordelijkheid te nemen voor hun situatie, zijn in staat om ondanks tegenslag en moeilijke situaties een weg te vinden naar een leven waarin ze persoonlijk groeien en alles uit zichzelf en het leven halen. Ze halen voldoening uit de dingen die ze doen, ze laten zich niet beïnvloeden door de mening van anderen, ze ervaren vrijheid, rust en heel veel positieve energie.

 JE HEBT ALTIJD EEN KEUZE

Je hebt controle over drie dingen in het leven. De gedachten die je denkt, de beelden die je visualiseert en de acties die je neemt. Je kunt altijd andere gedachten denken, andere beelden visualiseren en andere acties nemen.

 

  • Event:      Je krijgt de kans om via je werkgever een gratis opleiding te volgen.
  • Response: Je slaat het aanbod af. Het kost je teveel tijd.
  • Outcome:  Je collega gaat ervan door met de door jou gewenste promotie.
  • Event:      Je krijgt de kans om via je werkgever een gratis opleiding te volgen.
  • Response: Je bent lyrisch over deze kans en pakt het met beide handen aan.
  • Outcome:  Je krijgt al tijdens je opleiding de door jou gewenste promotie.

Het gaat hier om dezelfde gebeurtenis. De uitkomst is anders. Dat ligt aan de reactie.

Mensen die echt succesvol zijn - op wat voor gebied dan ook - zijn bereid om naar zichzelf te kijken en aan zichzelf te werken. Zij blijven ook aan zichzelf werken, want ze weten dat er altijd nog iets te leren valt. Dat er altijd nog verbetering mogelijk is. 

WIL JE EEN ANDERE UITKOMST?

Stop met ‘blaming and complaining’ en start met het veranderen van je reactie ofwel gedrag op een gebeurtenis. Je gaat heel snel merken dat je een ander resultaat krijgt en steeds meer tevreden wordt over je situatie.

Ik stel het op prijs als je hieronder een reactie achter wilt laten over dit artikel. Je mailgegevens worden vertrouwelijk behandeld en niet op de website vermeld.